x
    ARTYKUŁY PODSTRONY

    MASŁO I MAŚLANKA

    Masło to skondensowany tłuszcz mleczny, który otrzymuje się ze słodkiej śmietanki mleka krowiego
    w procesie ubijania.
    Masło ma zawartość co najmniej 82% tłuszczu i około 2-3% laktozy.
    Powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, lub ze śmietanki nieukwaszonej.
    Odmienne technologie produkcji powodują mniejsze lub większe zróżnicowanie smaku.
    Z powodu naturalnego ukwaszenia śmietany masło ekstra zawiera maksymalnie 0,6% laktozy,
    zaś masło śmietankowe około 2-3%.
     
    Maślanka to naturalny, fermentowany produkt mleczny o wysokiej wartości odżywczej.
    Tradycyjnym sposobem, powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji masła, na co wskazuje sama nazwa.
    Surowcem wyjściowym jest śmietanka zebrana z powierzchni mleka, którą uprzednio poddano fermentacji
    za pomocą bakterii kwasu mlekowego, dzięki czemu otrzymano śmietanę.  
    W wyniku ubijania tłustej śmietany wytrąca się stały tłuszcz, czyli masło, a pozostały półprzeźroczysty płyn
    z drobinkami tłuszczu jest określany maślanką.
     
    Opakowania:
    • Bloki 25 kg netto
     
    Rodzaje:
    • mrożone
    • świeże